Berghs

Jag sökte mej till en skola och det blev Berghs reklamskola i Stockholm. Jag fick några rekommendationer. Jag hade själv ingen uppfattning om var jag skulle gå. Det var två skolor som nämndes, Beckmans och Berghs. Jag vill minnas att mina föräldrar talade mycket om reklam. Det fanns mycket pengar i reklam. Jag hade ingen som helst idé om att jag skulle hålla på med reklam och ingen lust. Jag ville teckna bara, illustratör ville jag bli. Jag hade börjat titta på andra tecknare och konstnärer och grafiker. Etsningar tyckte jag var fint. På den tiden följde man illustratörerna i gamla Folket i Bild. Där fanns bland andra Stig Södersten och Erik Palmqvist. Jag minns fortfarande hans illustrationer till "Sommaren med Monika", som gick som följetong där. I alla fall så skickade jag ner material och blev antagen. Hösten 1948 flyttade jag ner till Stockholm och började på Berghs. Jag hade valt fria avdelningen, jag tog inte reklam.

Känsla för rörelse

De andra eleverna på Berghs sa, - "Du är nog den av oss som kommer att tjäna mest pengar". Och så blev det nog. Jag hade en kolossal känsla för rörelse. De försökte få mej att gå på bandymatch och sedan sälja teckningen. Men från att vara duktig på rörelser till att sammanfoga det till en teckning med text och allt det är ett stort arbete. Men det blev det jag gjorde sedan.

Konstintresse

På Berghs hörde det ju till att man gick på konstutställning. Den stimulansen fanns inte hemma. Där köpte man böcker på metervara för att det var fint att ha bokhyllan. Det råkade vara en del bra böcker, bl a Mobergs Raskens. Men konst såg man inte. Här i stan gick jag på konstsalong. Det var Anders Zorn och Carl Larsson. Grafik intresserade mej, jag är ju en svart-vit man, Axel Fridell, gänget från Dalarna, Björn Jonson. Sen började jag intressera mej för Göteborgs koloristerna, Carl Kylberg, Olle Olson och Carl Fredrik Hill. Men inför t ex Baertling är jag fullständigt iskall, jag förstår ingenting. Dock behöver man ju inte avfärda det som dåligt, för att man själv inte begriper. Det finns sånt som jag tycker om som jag inte begriper, t ex Viksten, fint måleri, men om någon skulle be mej förklara vad det handlar om?